Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΤΡΙΠΛΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Τριπλό μπλόκο στήνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δεν υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση. Οι φορολογούμενοι που θα αγνοήσουν τη σχετική υποχρέωση προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τσουχτερών χαρατσιών που περιλαμβάνει το φετινό εκκαθαριστικό θα επιχειρηθεί να εντοπισθούν μέσω τριπλής διασταύρωσης που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Όσοι εντοπισθούν θα λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται να υποβάλουν δήλωση, ενώ θα αντιμετωπίσουν και τσουχτερά πρόστιμα, καθώς και την καταβολή επιπλέον φόρου καθώς η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τυπικά εξέπνευσε την περασμένη Τρίτη στις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, περίπου 200.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναγκαστεί να δώσει άτυπη παράταση μερικών ημερών αφήνοντας ανοικτό το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. 
Παρόλα αυτά και μετά την εκπνοή της σχετικής παράτασης που αναμένεται στα ξημερώματα της Δευτέρας εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι περίπου 100.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση. Για τον εντοπισμό τους η Γ.Γ.Π.Σ. θα διασταυρώσει τα εξής:
  1. τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στην εφορία και στις οποίες αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου κάθε μισθωτού που απασχολούν με τα Α.Φ.Μ. για τα οποία δεν υποβλήθηκε φορολογική δήλωση.
  2. το αρχείο οχημάτων του υπουργείο Οικονομικών με τα Α.Φ.Μ. για τα οποία δεν υπεβλήθη φορολογική δήλωση. Σημειώνεται ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους.
  3. το περιουσιολόγιο ακινήτων που έχει οικοδομήσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικότερα, θα εντοπισθούν φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακίνητα αλλά δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Επίσης, θα γίνει διασταύρωση μεταξύ των στοιχείων για τις δαπάνες ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές και τις αντίστοιχες δηλώσεις εισοδήματος των ιδιοκτητών.
           Οι φορολογούμενοι που με βάση τις παραπάνω διασταυρώσεις θα εντοπισθούν να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση θα κληθούν το Σεπτέμβριο να εκπληρώσουν τη σχετική φορολογική τους υποχρέωση. Μάλιστα θα υποστούν και κυρώσεις. Συγκεκριμένα:
θα χάσουν το αφορολόγητο όριο και θα επιβαρυνθούν αυτόματα κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης με επιπλέον φόρο 500 ευρώ σε ατομική βάση.
θα τους επιβληθεί προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 1% μηνιαίως.
θα τους επιβληθεί αυτοτελές πρόστιμο του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Πηγή:www.capital.gr