Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τα τελευταία νέα για την υποβολή των συναλλαγών (ΜΥΦ) και τις διασταυρώσεις στοιχείων

Συνάντηση με συνεργάτες της Γ.Γ.Δ.Ε. είχε αντιπροσωπεία της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών για το θέμα της τριμηνιαίας υποβολής των συναλλαγών ή αλλιώς ΜΥΦ όπως έχει επικρατήσει να τις ονομάζουμε.
Οι εκπρόσωποι της διαδικτυακής ομάδας υποστήριξαν ότι η υποβολή των συναλλαγών με βάση τα ισχύοντα δεδομένα είναι ένα πλήρως αποτυχημένο σύστημα, και ζήτησαν:
·         Επαναφορά του ορίου των 300 ευρώ όπως αυτό ίσχυε για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των παλαιότερων ετών και έλεγχο αποκλίσεων πάνω από αυτό το όριο αντί των 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
·         Μετατροπή από τριμηνιαία σε ετήσια υποβολή.
·         Μη ύπαρξη προστίμων και ποινών για τις αποκλίσεις 
·         Συζήτηση εκ νέου του μέτρου από μηδενική βάση για το 2016.
 
Από την πλευρά της η Γ.Γ.Δ.Ε. (μέσω των συνεργατών της), ενημέρωσε τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας που παρευρέθηκαν στη συνάντηση για τα ακόλουθα:
1.      Δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα παράταση στην υποβολή των καταστάσεων. 
2.      Έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις υπηρεσιακά για νέο σύστημα διασταύρωσης που θα καθιερωθεί μέχρι του σημείου της διασύνδεσης με φτμ και μηχανισμούς, ηλεκτρονική τιμολόγηση, χειρισμός χειρόγραφης τιμολόγησης, κλπ. 
3.      Θα υπάρχουν αναμορφώσεις στο ζήτημα των ποινών και των προστίμων με νομοθετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση εξορθολογισμού τους, διεκδικώντας το Δημόσιο κυρίως φόρους και όχι πρόστιμα και προσαυξήσεις επ’ αυτών.
4.      Για το όριο των 300,00 ευρώ, υπάρχει αρνητική απάντηση των υπηρεσιών.
5.      Σε ό,τι αφορά στα αυτοτελή πρόστιμα των αποκλίσεων πιθανόν να λογίζεται ένα πρόστιμο ανά χρήση ανεξάρτητα από το πλήθος των αποκλίσεων.
6.      Η υποβολή των συναλλαγών συναρτάται με το θέμα των ελέγχων για τις χρήσεις 2014 και 2015.
 
Στη συνάντηση τέθηκε επίσης και το θέμα της απαίτησης των επιμελητηρίων για υποβολή των αποδεικτικών φορολογικών δηλώσεων και απαντήθηκε πως αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, και στο σημείο αυτό έγινε μια συζήτηση για το θέμα των προσωπικών ή εταιρικών δεδομένων.
Τέλος, από τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας επισημάνθηκε ότι ο σχεδιασμός για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (για το φορολογικό έτος 2015) έως την 30η Απριλίου 2016, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υλοποιηθεί και πως καλό είναι να αναληφθούν από τώρα οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Πηγή: http://www.taxheaven.gr © Taxheaven

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου